Ammatin valinta jo peruskoulussa?

Luin Yle uutisista artikkelin: "Valinnaisuuden lisääntyminen huolettaa opettajaa: Yhä nuorempien pitäisi osata päättää mikä heistä tulee isona". Artikkelissa pohditaan, että pitäisikö oppivelvollisuutta venyttää 18 ikävuoteen, ja pitäisikö jo peruskoululaisen tietää mitä tekee isona. 

Artikkeli herätti hiukan hämmentäviä ajatuksia. Mielestäni on hyvinkin outoa, että jo niin nuorilta odotetaan tietoa, että mitä he tahtovat tehdä isona. Oma vastaukseni tuolloin olisi ollut, että tahdon kasvattaa eläimiä ja tämähän ei nykyään pidä yhtään paikkaansa. Moni nuori kasvaa fyysisesti, psyykkisesti ja henkisesti vasta 7-9 luokalla ylä koulussa, eli he eivät olisi edes yhtään varmoja siitä, mihin he isona pystyvät. Nuorten mieli ehtii muuttua moneen otteeseen parin vuoden sisään. Itse en ole yhtään samaa mieltä tästä aiheesta, jota artikkelissa käsiteltiin. 

Oppivelvollisuuden siirtäminen 18 ikävuoteen on todella turhauttavan tuntuista. Vaikka itse olisinkin jo täyttänyt 18 vuotta ennen kyseistä päätöstä, tuntuisi se silti kamalalta muita nuoria kohtaan. Itse olen sitä mieltä, että jokainen saa jo nuorena peruskoulun jälkeen päättää, mitä tahtoo tehdä seuraavaksi. En tahtoisi, että omien lapsieni täytyisi tulevaisuudessa kärsiä moisen lain takia. Tahdon kaikinpuolin, että lapseni saavat sellaisen nuoruuden, josta he voivat nauttia. Mielestäni oppivelvollisuutta ei pitäisi jatkaa 18 ikävuoteen saakka.


Kommentit

Suositut tekstit